Nationale Wijnweek

De Nationale Wijnweek

Uitnodiging Nationale Wijndocentendag 2007

< terug

13 juni 2007

Geachte wijndocent,

Hierbij nodigen wij u van harte uit voor de 3e Nationale Wijndocentendag die zal worden gehouden op donderdag 4 oktober a.s. in het World Forum Convention Center, Churchillplein 10 in Den Haag.

Opzet programma:

09.45 - 10.15 uur Ontvangst Amazon foyer
10.15 - 10.30 uur Opening door Hans Burghoorn, secretaris Productschap Wijn Amazon zaal
10.30 - 11.45 uur Gastcollege I door Philip Goodband, Constellation Europe Amazon zaal
11.45 - 12.00 uur Wisselingspauze  
12.00 - 12.45 uur Keuzecolleges:  
  1. Zuid-Afrika door Martin Moore, Distell  
  2. Birthe van Meegeren-Mol, Gall & Gall, Spanje  
  3. Leuker leren door Bernard Lemout en Sybille Troubleyn  
     
12.45 - 13.45 uur Gezamenlijke lunch Amazon foyer
13.45 - 14.30 uur Keuzecolleges:  
  1. Zuid-Afrika door Martin Moore, Distell  
  2. Birthe van Meegeren-Mol, Gall & Gall, Spanje  
  3. Leuker leren door Bernard Lemout en Sybille Troubleyn  
     
14.30 - 14.45 uur Wisselingspauze  
14.45 - 16.00 uur Gastcollege II door Onno Kleyn, Italië Amazon zaal
16.00 - 17.00 uur Afsluiting met een glas wijn Amazon foyer

De gastcolleges zijn plenair bij te wonen door alle deelnemers, voor de keuzecolleges kunt u zich via de website inschrijven. Inschrijvingen voor de keuzecolleges gaan op volgorde van binnenkomst.

Gastcollege I:

Philip Goodband - Master of Wine
Philip Goodband MV is één van de 257 Masters of Wine in de wereld, voormalig voorzitter van het Institute of Masters of Wine, lid van de Champagne Academy en andere organisaties. Hij is tevens juryvoorzitter van de International Wine and Spirit Competition. Hij neemt actief deel aan het debat over de herziening van de Europese Wijnmarktordening en zit de International working group on wine tracebility voor. Zijn werk leidt hem naar vele wijngaarden, hij werkt met vele wijnmakers, marketing en sales teams om bestaande wijnen te ontwikkelen en nieuwe series te lanceren.
In Californië is hij zeer betrokken geweest bij verschillende wijnbedrijven, waaronder Robert Mondavi Winery, voor wie hij regelmatig spreekt op handels- en consumentenbijeenkomsten.
Het gastcollege van Philip staat in het teken van de nieuwste wijnontwikkelingen in Californië.

Gastcollege II:

Wijnschrijver Onno Kleyn
Onno Kleyn is één van de weinige wijnschrijvers in Nederland die zijn gehele werktijd
besteden aan gastronomie en wijn. In de loop der jaren heeft hij heel wat boekproducties verzorgd, artikelen geschreven voor bladen of zijn kennis gegeven in radio- en tv-programma's. Verder geeft hij lezingen over allerlei onderwerpen. Onno schrijft op dit moment voor de Volkskrant (Volkskeuken en wijnrubriek in de Verleiding), Leven in Frankrijk en Italië Magazine (wijnrubrieken), Delicious, Wining & Dining, Proefschrift, Bouillon!, La Place, Joie de Vivre, Seasons Frankrijk, en op losse basis voor andere uitgaven. Eind april verscheen het Reiskookboek Spanje van zijn hand.
Het gastcollege van Onno staat in het teken van de gastronomische inzetbaarheid van Italiaanse wijnen.

Keuzecollege 1:

Martin Moore / Distell / Durbanville Hills - Wijnmaker
Distell is de grootste wijnproducent van Zuid-Afrika. Durbanville Hills maakt hier onderdeel van uit.
Durbanville Hills wijnmaker Martin Moore is in het verleden keldermeester geweest bij verschillende wijngaarden. In deze tijd werkte hij geregeld met eigenaren van wijngaarden in Durbanville. Hij was altijd onder de indruk van de kwaliteit en het potentieel van de druiven uit deze regio. Eind 1998, na zes jaar Groot Constantia's keldermeester te zijn geweest, is hij bij Durbanville Hills gekomen. Als je hem vraagt hoeveel wijnen hij zou willen produceren, dan zal hij antwoorden dat de heuvels zullen beslissen of een bepaalde wijn zal worden geproduceerd onder het Durbanville Hills label. Alleen de beste, meest unieke wijnen zullen gebotteld worden. Martin heeft als doel wijnen te maken die vol en fruitig zijn. De wijnen moeten direct drinkbaar zijn maar hebben een rijpingspotentieel van minimaal 5 tot 8 jaar. Zijn ideale witte wijnen zijn de zogenaamde ‘vettige' wijnen.
Het keuzecollege van Martin gaat over de nieuwste wijnontwikkelingen in Zuid-Afrika.

Keuzecollege 2:

Birthe van Meegeren Mol / "Smaakgeweten" en wijnspecialiste van Gall & Gall
Birthe is sinds november 2005 Categorymanager Oude Wereldwijnen en Mousserende wijnen bij Gall & Gall. In deze functie bepaalt zij het totale assortiment Oude Wereld- en mousserende wijnen voor alle Gall & Gall-winkels. Zij vertaalt marktontwikkelingen en wensen van de wijnklant naar het schappenplan in de winkels en de acties van Gall & Gall. Verder organiseert zij persevents met bijzondere wijnhuizen en geeft zij invulling aan de inhoud van Taste!, het speciale Gall & Gall lifestyle-magazine.
Het keuzecollege van Birthe gaat over de nieuwste wijnontwikkelingen in Spanje.

Keuzecollege 3:

Bernard Lernout en Sybille Troubleyn
Als wijndocent heb je meer te bieden dan het proeven alleen. Er komt heel veel theorie en inzicht aan te pas om de juiste informatie over te brengen aan de wijnprofessional / wijnliefhebber. In deze workshop tonen Bernard Lernout en Sybille Troubleyn aan dat wijn proeven meer vraagt dan een goede neus of een ontwikkeld pallet. Bernard is gefascineerd door het leervermogen en de creativiteit van het menselijke brein. Hij gebruikt de Da Vinci Creativiteit, gebaseerd op de bestseller "How to think like Leonardo da Vinci" van Michael Gelb, om ons aan te zetten tot levenslang leren. Een unieke ervaring waarbij Sybille één van de 7 da Vinciaanse sleutels zijnde SENSAZIONE gebruikt om de link te leggen naar het wijnproeven.
Het keuzecollege van Bernard en Sybille gaat over mindmapping.

Inschrijving colleges:

Om organisatorische redenen verzoeken wij u vriendelijk vóór 19 september a.s. u in te schrijven via onze website. Klik
hier voor het inschrijfformulier. U ontvangt van ons een bevestiging van uw inschrijving.

In week 39 ontvangt u van ons per e-mail uw definitieve dagindeling.

Heeft u nog vragen dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen:
Cobi Bish: 070 370 8326, Loes van Kampen: 070 370 8306, Josée van Rooij: 070 370 8602.

Tip: op de website van de Nationale Wijndocentendag is een prikbord opgenomen. Hierop kunt u bijvoorbeeld een oproep plaatsen om met andere docenten naar Den Haag af te reizen.

Klik hier voor de routebeschrijving naar het World Forum Convention Center.

Tot 4 oktober a.s!

Met vriendelijke groet,

mr. J.N. Burghoorn
secretaris