Nationale Wijnweek

De Nationale Wijnweek

Nationale Wijnweek 2012, mailing I

< terug

18 september 2012

NATIONALE WIJNWEEK 2012
maandag 1 tot en met zondag 7 oktober

NEDERLANDSE WIJNFEESTEN GROESBEEK (vrijdag 28 t/m zondag 30 september)

In het weekend voorafgaand aan de Nationale Wijnweek worden in Groesbeek voor de 6e keer de Nederlandse Wijnfeesten georganiseerd. Van vrijdag 28 tot en met zondag 30 september zal Groesbeek wederom drie dagen in het teken staan van wijn, wijnbouw en feest.

In de prachtige ambiance van het heuveldorp Groesbeek bieden de Nederlandse Wijnfeesten traditiegetrouw een zeer gevarieerd programma voor alle wijnkenners en liefhebbers.

Op vrijdag 28 september wordt het all-inclusive Muziekfestival georganiseerd. Op zaterdag 29 september is er een internationale wijnmarkt. Het weekend wordt afgesloten met de Open Dag Nederlandse Wijngaarden.

Info: www.nederlandsewijnfeesten.nl.

OPEN DAG NEDERLANDSE WIJNGAARDEN (zaterdag 29 en zondag 30 september)

Voorafgaand aan de Nationale Wijnweek wordt op zaterdag 29 en zondag 30 september 2012 traditiegetrouw de Open Dag Nederlandse Wijngaarden georganiseerd. Nederland is een echt wijnland geworden. In ons land wordt nu op grotere schaal druiven geteeld en wijn gemaakt. De Nederlandse wijnbouwers produceren jaarlijks meer dan één miljoen flessen. Naast wit en rood ook steeds vaker rosé en feestelijke mousserende wijn.

De wijnbouw heeft in Nederland een grote vlucht genomen. Tot in de jaren negentig van de vorige eeuw telde Nederland maar enkele tientallen commerciële wijngaarden. De introductie van nieuwe druivenrassen bracht de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling. Met als resultaat dat ons land nu ongeveer 180 commerciële wijngaarden telt. De helft hiervan is een hectare of groter. Er zijn zelfs al wijngaarden van rond de tien hectare. De totale oppervlakte aan wijngaarden wordt geschat op circa 240 hectare. De wijngaarden zijn in vrijwel alle provincies te vinden. In Gelderland liggen de meeste, maar ook in Groningen, Friesland en op Texel is er wijnbouw.

De Open Dag Nederlandse Wijngaarden biedt iedereen de gelegenheid om een kijkje te nemen in een Nederlandse wijngaard en wijn van eigen bodem te proeven.

Klik hier voor deelnemers aan de open dag.

Info: Stichting Nationale Wijnweek, Josée van Rooij, T 070-3708347, M 06-20247208 en
E josee@wijn.nl.

BROOD EN WIJN (donderdag 4 oktober)

Op donderdag 4 oktober 2012 wordt door de productschappen Akkerbouw en Wijn de bijeenkomst Brood en Wijn georganiseerd, voor genodigden, in de Ridderzaal in Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst ontmoeten politiek, overheid en bedrijfsleven elkaar. Brood en Wijn staat in het teken van ondernemerschap, duurzaamheid en innovatie. Twee topondernemers uit de brood- en wijnsector zullen vertellen hoe zij vakmanschap, innovatie en duurzaamheid in hun bedrijf combineren. De Staatsecretaris van Infrastructuur en Milieu, Joop Atsma zal tijdens deze bijeenkomst de eerste certificaten KVNW Register Wijnhandelaar uitreiken. Na afloop van de bijeenkomst kunnen de gasten kennismaken met duurzame en innovatieve hapjes en wijnen. Het Nederlandse Boulangerie Team serveert de broodsoorten, waarmee zij dit jaar het Europees Kampioenschap Boulangerie heeft gewonnen.

Info: Productschap Wijn, Josée van Rooij, T 070-3708347, M06-20247208 en E josee@wijn.nl.

Met 5 witte druivenrassen in 15 wijnen door de wijde wereld bij Hosman Frères (vrijdag 5 oktober)

Op vrijdag 5 oktober 2012 van 19.30 tot 21.30 uur organiseert Hosman Frères voor beginnende- en ervaren wijnliefhebbers een proeverij van 15 wereldwijd afkomstige wijnen. Daarnaast wordt een bijpassend kaasbuffet en brood van het Vlaams Broodhuys geservereerd. De proeverij wordt verzorgd door René Persoon. Kosten: 25 euro per persoon.

U kunt zich voor deze proeverij aanmelden via: info@hosmanfreres.nl.

PROEFSCHRIFT WIJNCONCOURS 2012 (zondag 7 oktober)

Op zondag 7 oktober 2012 van 12.00 tot 18.00 uur organiseert The Wine & Food Association het Proefschrift Wijnconcours in de St. Olofskapel van NH Barbizon Palace in Amsterdam.

Tijdens dit wijnconcours hebben wijnprofessionals en consumenten de gelegenheid om hun favoriete wijn te kiezen uit wijninzendingen van Nederlandse supermarkten, slijterijketens en wijnspeciaalzaken. De te proeven wijnen zijn vooraf geselecteerd door een professionele jury bestaande uit pers, sommeliers, restaurateurs en het proefpanel van Proefschrift. Naast de verkiezing van witte, rode, mousserende en zoete wijn van het jaar kunnen bezoekers inspirerende lezingen, presentaties en workshops bijwonen.

Info: www.thewinesite.nl

EINDE PERSBERICHT NATIONALE WIJNWEEK

Bovenstaande informatie eventueel aangevuld met actuele informatie rondom de Nationale Wijnweek kunt u ook nalezen op www.nationalewijnweek.nl en www.wijn.nl.

Adreswijziging per 1 oktober 2012
In het kader van verdere samenwerking tussen de productschappen, verhuist het Productschap Wijn per 1 oktober 2012 naar Zoetermeer.

Nieuwe adresgegevens:

Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum
Louis Braillelaan 80
2719 EK Zoetermeer
Postbus 908
2700 AX Zoetermeer
T   (079) 368  70 15
F   (079) 368  70 16