Nationale Wijnweek

De Nationale Wijnweek

Nationale Wijnweek 2011, mailing III

< terug

16 september 2011

Nationale Wijnweek 2011
maandag 3 tot en met zondag 9 oktober

1e Lustrum Nederlandse Wijnfeesten; proef & geniet in wijndorp Groesbeek (vrijdag 23 tot en met zondag 25 september 2011)

Als opmaat naar de Nationale Wijnweek vindt van vrijdag 23 tot en met zondag 25 september 2011 in wijndorp Groesbeek de 5e editie plaats van de Nederlandse Wijnfeesten. Daarnaast viert Groesbeek ook 10 jaar wijnbouw. Deze jubilea zullen niet onopgemerkt blijven. Het belooft weer een weekend boordevol activiteiten te worden voor wijnkenners en wijnliefhebbers uit binnen- en buitenland.

Info: Stichting Nederlandse Wijnfeesten Groesbeek, Juul Nillesen, M 06-42330503,
E
pr@nederlandsewijnfeesten.nl en I http://www.nederlandsewijnfeesten.nl/.

Prijsuitreiking Nederlandse Wijnkeuring 2011 (zondag 25 september 2011)

Op zondag 25 september 2011 om 11.00 uur zullen de winnaars van de Nationale Wijnkeuring 2011 bekend worden gemaakt in de Spiegeltent op het Dorpsplein in het centrum van Groesbeek.

De keuring wordt jaarlijks georganiseerd door het Wijninstituut Nederland en het Wijngaardeniersgilde Nederland in samenwerking met het Productschap Wijn. Dit jaar hebben maar liefst 55 wijnbouwers uit vrijwel alle provincies met elkaar 147 wijnen ingezonden voor de keuring. De wijnen zijn beoordeeld door ervaren proevers volgens het internationale OIV-100 puntensysteem, onder leiding van de Frank Jacobs en Ton Kolsteeg.

Zondag 25 september a.s. kunt u vernemen welke Nederlandse wijnen in de prijzen zijn gevallen.

Info: Theo Mellenbergh, Wijngaardeniersgilde Nederland, tel. 0346-564773, E melbergh@planet.nl  en I www.wijngaardeniersgilde.nl.

Open Dag Nederlandse Wijngaarden (zaterdag 1 en zondag 2 oktober 2011)

Voorafgaand aan de Nationale Wijnweek wordt op zaterdag 1 en zondag 2 oktober 2011 de Open Dag Nederlandse Wijngaarden georganiseerd. Nederland is nu niet het wijnland bij uitstek maar we hebben wel degelijk een aantal zeer veelbelovende wijngaardeniers die in ons wisselende klimaat goede en smakelijke wijnen produceren.

Nederland telt ongeveer 178 wijngaarden die hobbymatig of professioneel wijn maken. Het wijnbouwareaal telt ruim 150 hectare met een opbrengst van ongeveer 750.000 flessen wijn.

Dit jaar doen 57 wijngaarden mee aan de open dag. Dit landelijke evenement biedt iedereen de gelegenheid om een kijkje te nemen in een Nederlandse wijngaard en wijn van eigen bodem te proeven.

Klik hier voor de deelnemers aan de open dag.

Info: Stichting Nationale Wijnweek, Josée van Rooij, T 070-3708347, M 06-2024708,
E
info@nationalewijnweek.nl en I http://www.nationalewijnweek.nl/.  

23e Proefschrift Wijnconcours; Verkiezing witte, rode, mousserende en zoete wijnen van het Jaar (zondag 2 oktober 2011)

Op zondag 2 oktober 2011 wordt door The Wine & Food Association voor de 23e keer van 12.00 tot 18.00 uur het Proefschift Wijnconcours georganiseerd in de St. Olofskapel van NH Barbizon Palace in Amsterdam.

Tijdens dit wijnconcours hebben wijnprofessionals en consumenten de gelegenheid om hun favoriete wijn te kiezen uit wijninzendingen van Nederlandse supermarkten, slijterijketens en wijnspeciaalzaken. De te proeven wijnen zijn vooraf geselecteerd door een professionele jury bestaande uit pers, Belgische en Nederlandse sommeliers, restaurateurs en het proefpanel van Proefschrift. De wijnimporteurs zijn zelf aanwezig om hun wijnen toe te lichten.

Naast de verkiezing witte, rode, mousserende en zoete wijnen van het jaar kunnen de bezoekers inspirerende lezingen, presentaties en workshops bijwonen en kennis maken met gezonde fine food-producten voor de hedendaagse keuken en de laatste trends op culinair gebied.

Info: http://www.thewinesite.nl/.

Wine Experience 2011 (zondag 2 en maandag 3 oktober 2011) - AFGELAST

De Wine Experience 2011 kan dit najaar helaas geen doorgang vinden. Voor meer informatie hierover, zie de website van Wine Experience: http://www.wine-events.nl/wineexperience2011.

Info: Jan Rutten, T 023-5315084, M 06-25125035, E info@winecom.nl en
I
www.wine-events.nl/evenementen.

Eerste Wijnfestijn Leudal (zondag 2 oktober 2011)

Voorafgaand aan de Nationale Wijnweek wordt op zondag 2 oktober 2011 van 14.00 tot 18.00 uur het eerste Wijnfestijn georganiseerd in het vernieuwde cultureel centrum De Zaal in Heythuysen. Initiatiefnemers Lions Leudal en Rotary Leudal doen er alles aan om er een middag van te maken waarin het proeven van smaakvolle wijnen centraal staat, in een gezellige ambiance met lekkere hapjes en passende muziek. En natuurlijk krijgen de aanwezigen volop de mogelijkheid om de geproefde wijnen ook daadwerkelijk te kopen.  Een aantal gerenommeerde wijnhuizen doet mee: Wijnhandel Jean Berger uit Roermond, Wijnhandel Léon Colaris uit Weert, Weingut Johanninger uit Duitsland, Wijnkopers Alex Storms uit Heythuysen, en G. Thiessen Wijnkoopers uit Maastricht. Lions/Rotary hebben een stand voor de verkoop van een feestelijk wijnpakket.

Om ook alvast te kunnen ‘proeven' aan de nieuwe theaterzaal is een reeks korte lezingen gepland van wijnkenners Hein Schuman, Alex Storms jr. en Jens Heinemeyer. De entree voor de bezoekers bedraagt € 10,-. Bij binnenkomst krijgen de gasten hun eigen proefglas, een kristallen wijnglas, dat ze na afloop mee naar huis mogen nemen. De opbrengst komt ten goede aan de vernieuwingen van CC De Zaal.

Info: www.wijnfestijnleudal.nl

Nationale Wijndocentendag  (donderdag 6 oktober 2011)

Op donderdag 6 oktober 2011 zal voor de 7e keer de Nationale Wijndocentendag worden georganiseerd in het kantoorgebouw van het Productschap Wijn. Dit jaar staat de docentendag in het teken van "De rol van de sommelier in de wijnbeleving" en "Wijnmaken in 2011". De gastcolleges worden gegeven door Edwin Raben en Stan Beurskens. Edwin belicht in zijn gastcollege de praktische kant van wijn. Stan belicht in zijn gastcollege de verschillende aspecten van het wijnmaken anno 2011. 

Tijdens de Nationale Docentendag zal de ScriptiePrijs Wijn worden uitgereikt.

Info: Productschap Wijn, Loes van Kampen, T 070-3708347, E
pw@wijn.nl en
I
www.wijn.nl, button "Nationale Wijndocentendag".

Uitreiking ScriptiePrijs Wijn (donderdag 6 oktober 2011)

Op donderdag 6 oktober 2011 zal de ScriptiePrijs Wijn worden uitgereikt tijdens de Nationale Wijndocentendag gehouden in het kantoorgebouw van het Productschap Wijn in Den Haag.

Dit jaar zijn 4 scripties genomineerd:

Roelof M. Menke, International Business and Languages, Marketing en Management.
Onderwerp scriptie: The Grape Wall of China.

Albertus G. Abbing, Universiteit Utrecht, Faculteit Geowetenschappen.
Onderwerp scriptie: The sustainability Performance of the South African - European Wine Supply Chain.

Chris Calder, Vrije Universiteit Amstedam, Faculteit der Sociale Wetenschappen.
Onderwerp scriptie: De andere kant van de medaille in de Nederlandse Wijnindustrie.

Melanie Luhtra, Universiteit Leiden, Faculteit der Sociale Wetenschappen.
Onderwerp scriptie: The influence of an abstract vs. concrete mindset on the endowment effect.

De winnaar ontvangt een geldbedrag van 1500 euro en een reis naar de Champagnestreek.

Ieder jaar looft het Productschap Wijn de ScriptiePrjs Wijn uit voor de beste scriptie over wijn in de meest brede zin. Met deze prijs wil het Productschap Wijn het onderzoek naar wijn als cultuur- en handelsproduct stimuleren en een brug slaan tussen studenten en ondernemers uit de wijnsector.

Info: Productschap Wijn, Loes van Kampen, T 070-3708347, E pw@wijn.nl en I www.wijn.nl, button "Wijndocentendag".

Symposium Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (donderdag 10 november 2011)

In plaats van maandag 3 oktober a.s. organiseert de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) in samenwerking met het Productschap Wijn op donderdag 10 november 2011 in Boerderij Mereveld in Utrecht het Symposium Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) voor leden van de KVNW, wijnimporteurs ingeschreven bij het Productschap Wijn en vakpers.

Momenteel laat de KVNW strategisch marktonderzoek uitvoeren op het gebied MVO door Trendbox. De resultaten van het marktonderzoek zullen tijdens het symposium door Goos Eilander, directeur van Trendbox worden gepresenteerd. Dagvoorzitter van het symposium is Peter van Houtert, voorzitter van de KVNW. Matthijn de Boer, directeur van Atmosphere zal een presentatie houden over MVO.

Info: KVNW, T 020-6730331, E info@kvnw.nl of Josée van Rooij, T 070-3708602, M 06-20247208 en E josee@wijn.nl.

Uitreiking "Productschap Wijn Marketing Awards 2011" (donderdag 10 november 2011)

In plaats van maandag 3 oktober a.s. zullen op donderdag 10 november 2011 voor de 3e keer op feestelijke wijze de "Productschap Wijn Marketing Awards" worden uitgereikt tijdens het Symposium Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Marketing in Boerderij Mereveld in Utrecht.

Het Productschap Wijn heeft 17 inzendingen ontvangen. Daarvan zijn 3 cases door de jury genomineerd.

Genomineerde in de categorie "Wijnimporteur" is:

Winetracks International met de casus "Canei invite You? - Canei Annual Campaign 2011
website:
http://www.canei.com/

Genomineerden in de categorie "Niet wijnimporteur" zijn:

BestWineRoutes.com met de website BestWineRoutes.com
website:
http://www.bestwineroutes.com/

WineWineWine BV met de casus WineStein
website:
http://www.winestein.nl/

De winnaar zal tijdens het symposium bekend worden gemaakt.

Info: Productschap Wijn, Josée van Rooij, T 070-3708347, M 06-20247208, E josee@wijn.nl en I www.wijn.nl.

Wij wensen u een fantastische wijnweek 2011 toe!

EINDE PERSBERICHT NATIONALE WIJNWEEK

Bovenstaande informatie eventueel aangevuld met actuele informatie rondom de Nationale Wijnweek kunt u ook nalezen op www.nationalewijnweek.nl en www.wijn.nl. Organiseert u een proeverij/evenement in de Nationale Wijnweek 2011, laat ons dat weten. Wij kunnen uw evenement opnemen in de agenda van de Nationale Wijnweek.