Nationale Wijnweek

De Nationale Wijnweek

Nationale Wijnweek 2009, mailing II

< terug

10 juli 2009

Nationale Wijnweek
maandag 28 september tot en met zondag 4 oktober

NEDERLANDSE WIJNFEESTEN (vrijdag 25 tot en met zondag 27 september)

Voorafgaand aan de Nationale Wijnweek vinden van 25 tot en met 27 september 2009 in Groesbeek voor het derde jaar op rij de Nederlandse Wijnfeesten plaats. Nederland wordt als wijnland steeds volwassener. Zo vielen dit jaar verschillende wijnen internationaal in de prijzen. Echte wijnfeesten zoals we dat gewend zijn bij onze oosterburen kunnen dan ook in Nederland niet meer ontbreken.

In de prachtige ambiance van het heuveldorp Groesbeek bieden de Nederlandse Wijnfeesten een gevarieerd programma voor alle wijnkenners en wijnliefhebbers. Zo is er onder andere een wijngala, een internationale wijnmarkt met wijnproeverijen en -workshops en een bruisend muziekfestijn. Ook ontbreekt de wijnkoningin uiteraard niet.

Een vast onderdeel van deze week is de Open Dag van de Nederlandse Wijngaarden op zondag 27 september. Ook de Groesbeekse wijngaardeniers openen dan hun poorten. Uniek daarbij dit jaar is de opening van het wijnchâteau bij Wijnhoeve de Heikant.

Het laatste weekend van september belooft een mooi wijnweekend te worden! Voor het laatste nieuws over het programma kunt u kijken op www.nederlandsewijnfeesten.nl.  

Info: Stichting Toerisme En Recreatie Groesbeek, T 0612-364913, E s.fleuren@groesbeek.nl

OPEN DAG NEDERLANDSE WIJNGAARDENIERS (zaterdag 26 en zondag 27 september)

Op zaterdag 26 en zondag 27 september 2009 wordt de Open Dag Nederlandse Wijngaarden georganiseerd. Op dit moment hebben 54 Nederlandse wijngaarden zich aangemeld voor de open dag. Deze dag is dé gelegenheid om een kijkje te nemen in een Nederlandse wijngaard. U kunt wijnen proeven van eigen bodem die meer dan de moeite waard zijn en waarvan sommigen ook al internationale faam genieten. Klik hier voor de deelnemers aan de open dag.

Info: Stichting Nationale Wijnweek, Josée van Rooij, T 070-3708347, E josee@wijn.nl en I www.nationalewijnweek.nl

PROEFSCHRIFT WIJNCONCOURS (zondag 27 september)

Op zondag 27 september 2009 wordt voorafgaand aan de Nationale Wijnweek de Verkiezing Wijn van het Jaar georganiseerd in de St. Olofskapel van het NH Barbizon Palace in Amsterdam. Deze dag komen honderden wijnliefhebbers en professionals samen om de meer dan 200 finale wijnen te proeven en om tevens getuige te zijn van de huldiging van de winnaars. Het Proefschrift Wijnconcours beleeft dit jaar zijn 21e editie. Er staan bijzondere proeverijen en gastronomische sessies met topchefs en sommeliers op het programma ter omlijsting van deze 21e editie.

Traditiegetrouw worden op de dag dat de publieksproeverij plaatsvindt (zondag 27 september) extra prijzen uitgereikt. Een delegatie van sommeliers die lid zijn van het Forum Gastronomique en/of Nederlands Wijngilde kiest de best gastronomisch inzetbare witte en rode wijn (Prix du Sommelier). Een delegatie van de Nederlandse pers kiest voor hun lezers de Persprijs. Tevens is er een rol weggelegd voor de bezoekers van het Proefschrift Wijnconcours. Zij kiezen uit alle wijnen die op de proeftafels staan hun favoriete wijn die bekroond wordt met de titel Publieksprijs.

Info: The Wine & Food Association, Kyra van Lissum, T 020-6251298, M 06-42229053 en E info@thewinesite.nl

SYMPOSIUM WIJN & MARKETING (maandag 28 september)

Op maandag 28 september 2009 organiseert het Productschap Wijn voor de vierde keer in het World Forum in Den Haag het Symposium Wijn & Marketing voor wijnimporteurs, producenten en vakpers. Het symposium staat dit jaar in het teken van "Verbinding". Goos Eilander directeur van Trendbox BV zal zijn nieuwste onderzoeksgegevens presenteren op het gebied van de beleving van wijn door verschillende generaties wijndrinkers. Trendwatcher Thimon de Jong, research director van bureau TrendsActive, zal ingaan op trends en waar komen ze vandaan? Specifiek zal hij de deelnemers praktische tips geven waarmee zij meteen mee aan de slag kunnen. Tijdens het symposium zullen voor het eerst de "Productschap Wijn Marketing Awards" worden uitgereikt. Er zijn verschillende workshops te volgen op het gebied van General web trends/new marketing, Beleving jong volwassenen & wijn en de unieke Nespresso trilogie. Dagvoorzitter en key note speaker is dit jaar Egbert Jan van Bel. Egbert Jan is specialist op het gebied van CRM marketing (Customer Relationship Management) en klantbehoud. Hij is schrijver van diverse marketing- en managementboeken. Zijn laatste boek "Kloteklanten" is een pamflet voor het op juiste wijze omgaan met klanten. Egbert Jan geniet vooral bekendheid om zijn praktijkgerichte en doelmatige visie op het (commerciële) bedrijfsproces. Zijn presentatie staat in het teken van CRM en klantenbinding als succesfactor.

Hoofdsponsor van het symposium is JF Hillebrand Global Logistics.

Het symposium fungeert als openingsbijeenkomst van de Nationale Wijnweek.

Info: Productschap Wijn, Josée van Rooij, T 070-3708347, E josee@wijn.nl en I http://www.wijn.nl/, button "Wijn & Marketing"

UITREIKING "PRODUCTSCHAP WIJN MARKETING AWARDS" (maandag 28 september)

Op maandag 28 september 2009 zullen de eerste "Productschap Wijn Marketing Awards" worden uitgereikt tijdens het Symposium Wijn & Marketing. Het Productschap Wijn heeft dit jaar 42 marketing cases ontvangen. De jury heeft verschillende inzendingen genomineerd voor de awards in de categorieën "Wijnimporteur" en "Niet wijnimporteur".

Per categorie wordt 1 award uitgereikt. In week 29 zijn de genomineerden te bekijken via http://www.wijn.nl/, button "Marketing Awards". De feestelijke uitreiking van de "Productschap Wijn Marketing Awards" zal op film worden vastgelegd.

Sponsors van de "Productschap Wijn Marketing Awards" zijn JF Hillebrand Global Logistics en Rabobank International.

Info: Productschap Wijn, Josée van Rooij, T 070-3708347, E josee@wijn.nl en I http://www.wijn.nl/, button "Marketing Awards"

NATIONALE WIJNDOCENTENDAG (donderdag 1 oktober)

Op donderdag 1 oktober 2009 zal voor de vijfde keer de Nationale Wijndocentendag worden georganiseerd in het kantoorgebouw van het Productschap Wijn. Tijdens de docentendag worden er twee gastcolleges gegeven die in het teken staan van de druivenvariëteiten Riesling en Pinot Noir in gastronomisch perspectief; terroir, vinificatie en etikettering en didactiek in het wijnonderwijs. De gastcolleges worden verzorgd door Peter Klosse, eigenaar-directeur van de Echoput en Frowine den Oudendammer en Joost de Zoete van Plato. Plato is een onderwijskundig advies- en onderzoeksbureau verbonden aan de Universiteit Leiden.

Info: Productschap Wijn, Loes van Kampen en Josée van Rooij, T 070-3708347,E pw@wijn.nl en I http://www.wijn.nl/, button "Nationale Wijndocentendag"

UITREIKING SCRIPTIEPRIJS WIJN 2009 (donderdag 1 oktober)

Op donderdag 1 oktober 2009 zal de ScriptiePrijs Wijn worden uitgereikt. Op dit moment heeft het Productschap Wijn 3 scriptie-inzendingen ontvangen. Studenten van Hogescholen en Universiteiten kunnen hun scriptie nog tot 1 augustus a.s. bij het Productschap Wijn indienen.

Ieder jaar looft het Productschap Wijn de ScriptiePrijs Wijn uit voor de beste scriptie over wijn in de meeste brede zin. Met deze prijs wil het Productschap Wijn het onderzoek naar wijn als cultuur- en handelsproduct stimuleren en een brug slaan tussen studenten en ondernemers uit de wijnsector.

Info: Productschap Wijn, Loes van Kampen en Josée van Rooij, T 070-3708347, E pw@wijn.nl en I http://www.wijn.nl/, button "ScriptiePrijs Wijn"

EINDE BERICHT STICHTING NATIONALE WIJNWEEK

Bovenstaande informatie eventueel aangevuld met actuele informatie rondom de Nationale Wijnweek kunt ook nalezen op http://www.nationalewijnweek.nl/ en http://www.wijn.nl/. Organiseert u een proeverij/evenement in de Nationale Wijnweek, laat ons dat weten. Wij kunnen uw event opnemen in de agenda van de Nationale Wijnweek.