Nationale Wijnweek

De Nationale Wijnweek

Nationale Wijnweek 2007, mailing IV

< terug

21 september 2007

NATIONALE WIJNWEEK
maandag 1 tot en met zondag 7 oktober 2007

PRIJSUITREIKING NATIONALE WIJNKEURING 2007 (zondag 23 september)

Als opmaat voor de Open Dag Nederlandse Wijngaarden organiseert het Wijngaardeniersgilde in samenwerking met het Wijninstituut Nederland op zondag 23 september a.s. in Kasteel Groeneveld in Baarn voor pers en genodigden de Prijsuitreiking Nationale Wijnkeuring 2007. De organisatie heeft wijnen ter beoordeling ontvangen van maar liefst 43 Nederlandse wijngaardeniers. Deze recordinzending heeft alles te maken met de verviervoudiging van het Nederlandse wijnbouwareaal in de afgelopen vijf jaar. Drie proefpanels van vinologen hebben zich inmiddels gebogen over de vraag wie dit jaar de medailles brons, zilver en goud in ontvangt mogen nemen voor hun wijnen. Bij de beoordeling hebben de vinologen het internationale 100-puntensysteem gehanteerd. De voorzitter van de keuringscommissie, vinoloog Ton Kolsteeg, zal de prijzen aan de winnaars uitreiken.
Na afloop van de prijsuitreiking zijn voor de geïnteresseerde wijnliefhebber deze top Nederlandse wijnen te proeven te midden van het "Groeneveldfestival van het goede leven". In en rond het kasteel zijn er optredens van diverse (soorten) kunstenaars en presentaties van producten van het Nederlandse platteland.

Info: Wijngaardeniersgilde Nederland, Theo Mellenbergh, tel.: 0346-564773,
e-mail:
melbergh@planet.nl en http://www.kasteelgroeneveld.nl/.

NEDERLANDSE WIJNFEESTEN (vrijdag 28 tot en met zondag 30 september)

In het weekend voorafgaand aan de Nationale Wijnweek zullen in Groesbeek de 1e Nederlandse Wijnfeesten plaatsvinden. De organisatie is in handen van de Stichting Nederlandse Wijnfeesten, die onder andere op initiatief van de Groesbeekse wijngaardeniers (inmiddels goed voor 10 ha wijnbouw) is opgericht. Er is een gevarieerd programma samengesteld voor alle wijnkenners en wijnliefhebbers uit binnen- en buitenland. Op vrijdag 28 september a.s. kan wijnminnend Nederland genieten van een Nationaal Wijngala (dinerdansant) gecombineerd met "the wine-experience" met veelbelovende proeverijen van Nederlandse en buitenlandse wijnen. Op zaterdag 29 september a.s. organiseren de Groesbeekse wijngaardeniers, wijnimporteurs en wijnhandelaren in het centrum van Groesbeek proeverijen en workshops voor wijngeïnteresseerden. Op zondag 30 september a.s. van 13.00 tot 17.00 uur openen de Groesbeekse wijngaardeniers hun poorten voor de Open Dag Nederlandse Wijngaarden. Er worden bij de verschillende wijngaarden rondleidingen gegeven en er vinden activiteiten plaats voor groot en klein. Vanuit Groesbeek centrum, de diamant tussen de heuvels, kan een toer gemaakt worden met paardentram of pendelbus langs de wijngaarden. Tevens is er een fietsroute verkrijgbaar. Het centrum van Groesbeek biedt, tussen de bezoeken aan de wijngaarden door, een programma voor het hele gezin.

Info: Ben van Leeuwen, tel.: 024-3443139, 06-12364913, e-mail: ben.van.leeuwen@kabelfoon.nl en http://www.nederlandsewijnfeesten.nl/.

OPEN DAG NEDERLANDSE WIJNGAARDEN (zondag 30 september )

Op zondag 30 september 2007 zullen 58 Nederlandse wijngaarden hun poorten openen voor geïnteresseerde wijnliefhebbers (enkele ook al op zaterdag). Wijnbouw in Nederland is sterk in opkomst. Ten onrechte wordt vaak de klimaatverandering als oorzaak van die groei gesuggereerd. Het succes van de wijnbouw in Nederland is met name te danken aan de vroegrijpheid van nieuw ontwikkelde druivenrassen die goed in ons klimaat gedijen. Nederland telt inmiddels zo'n 137 wijngaarden (vanaf 1000 m2), waarvan 64 van 1 ha en groter. Het Nederlandse wijnbouwareaal bestrijkt een gebied van 175 hectare (meer dan 250 voetbalvelden) met een jaarlijkse opbrengt van zo'n half miljoen flessen.

De Open Dag Nederlandse Wijngaarden is dé gelegenheid om met familie en vrienden kennis te maken met de Nederlandse wijnbouw. Klik hier voor alle deelnemers aan de open dag.

Meer info: Stichting Nationale Wijnweek, Josée van Rooij, tel. 070-3708347 en e-mail:
josee@wijninfo.nl

SYMPOSIUM WIJN & MARKETING (maandag 1 oktober)

Op maandag 1 oktober a.s. organiseert het Productschap Wijn voor wijnimporteurs en vakpers de
2e editie van het Symposium Wijn & Marketing. Dit symposium is hét openingsevenement van de Nationale Wijnweek 2007 en zal plaatsvinden in het World Forum Convention Center te Den Haag. Hoofdsponsor van het symposium is JF Hillebrand, global beverage logistics.

Het symposium staat dit jaar in het teken van trade marketing. Daarnaast komen de thema's wijnen in de horeca, nieuwe media en consumentengedrag ruimschoots aan bod. Gastsprekers dit jaar zijn onder andere Ron Cijs, voorzitter Trade Marketing Association en retail strateeg Pluspoint en Robert Rutten, managing consultant MediaBridges. Zij zullen het begrip trade marketing ontrafelen en voorbeelden geven van nieuwe initiatieven op het gebied van internet, mobiel of digitale TV. De dagvoorzitter van het symposium is tv-presentatrice én wijnliefhebber Astrid Joosten.

Klik hier voor het programma van het Symposium Wijn & Marketing. (Voor de algemene- en wijnpers is er nog gelegenheid om deel te nemen aan het symposium).

Voor meer info: Productschap Wijn, Josée van Rooij, tel. 070-3708347 en e-mail: josee@wijninfo.nl.

UITREIKING SCRIPTIEPRIJS WIJN 2007 (maandag 1 oktober)

Op maandag 1 oktober a.s. om 12.15 uur zal tijdens het Symposium Wijn & Marketing in het World Forum Convention Center in Den Haag de ScriptiePrijs Wijn 2007 worden uitgereikt.

Vijf genomineerden dingen dit jaar mee naar de ScriptiePrijs met de volgende titels:

  • Floor van Donselaar: Globalisering in de wijnsector;
  • Jori Bakker: Nederlandse wijn, serieus of voor de gein;
  • Dorien van Pol: Communiceren met wijn, positionering van de Nederlandse wijnimporteur;
  • Marianna Markantoni: Group Initiatives and Individual Winegrowers in The Netherlands;
  • Pieter van den Bulck: Geografische aanduidingen.


Het Productschap Wijn looft jaarlijks 1500 euro uit voor de beste scriptie over het onderwerp wijn. Met deze prijs wil het Productschap Wijn het onderzoek naar wijn als cultuur- en handelsproduct stimuleren en een brug slaan tussen studenten en de ondernemers uit de wijnsector.

Info: Productschap Wijn, Loes van Kampen en Josée van Rooij, tel. 070-3708347 en
e-mail:
pw@wijninfo.nl 

NATIONALE WIJNDOCENTENDAG (donderdag 4 oktober)

Op donderdag 4 oktober a.s. organiseert het Productschap Wijn voor de 3e keer de Nationale Wijndocentendag voor wijndocenten en vakpers in het World Forum Convention Center in Den Haag.

De Nationale Wijndocentendag heeft als doel de wijnkennis van de Nederlandse wijndocenten te verhogen c.q. te verbreden. Door middel van train de trainer wil het Productschap Wijn het wijnonderwijs in Nederland op een hoger niveau brengen.

Dit jaar zullen toppers zoals Master of Wine Philip Goodband en Louw Engelbrecht van Zuid-Afrika's grootste wijnbedrijf Distell acte de présence geven op de Nationale Docentendag. Daarnaast zal wijnschrijver Onno Kleyn een lezing houden over de gastronomische inzetbaarheid van Italiaanse wijnen. Birthe van Meegeren-Mol, wijnspecialiste van Gall & Gall, Bernard Lenout en Sybille Troubleyn houden workshops over de nieuwste wijnontwikkelingen in Spanje en leuker leren over wijn (mindmapping).

Klik hier voor het programma van de Nationale Wijndocentendag. (Voor de algemene- en wijnpers is er nog gelegenheid om deel te nemen aan de docentendag).

Voor meer info: Productschap Wijn, Loes van Kampen en Josée van Rooij, tel. 070-3708347 en e-mail: pw@wijninfo.nl.

WIJNPROEVERIJEN SLIJTERIJ-WIJNHANDEL DE ZWART (vrijdag 5 en zaterdag 6 oktober)

In het kader van de Nationale Wijnweek organiseert Slijterij-Wijnhandel de Zwart op
vrijdag 5 oktober van 19.00 tot 22.00 uur en zaterdag 6 oktober van 13.00 tot 17.00 uur wijnproeverijen voor de geïnteresseerde consument.

Info: Slijterij-Wijnhandel de Zwart, Wilnis Holland, tel. 0297-281242

HET WIJNWEEKEND  (zaterdag 6 en zondag 7 oktober)

De Associatie van Wijndocenten organiseert in de wijnweek het Wijnweekend. Twee dagen lang:

  • Genieten van een uniek wijnarrangement voor de beginnende en de gevorderde wijnliefhebber.
  • Een breed scala van onderwerpen zoals wijnproeven, het maken van wijn, kwaliteitsverschillen, terroir, druivenrassen, wijn- en spijscombinaties.
  • Maar liefst zes verschillende programma-onderdelen, voor u samengesteld door de wijndocenten; drie masterclasses en dit jaar niet alleen een wijn/spijs diner maar ook een sprankelende champagne brunch. Dit alles vindt plaats in een bijzonder ambiance; Kasteel Vaeshartelt te Maastricht.

Info en inschrijving via: http://www.wijnweekend.nl/

TOP WIJNPROEVERIJ WIJNHANDEL H.J. VAN RIEL (zondag 7 oktober)

Op zondag 7 oktober a.s. van 13.00 tot 16.00 uur organiseert Wijnhandel H.J. van Riel in Restaurant The Clipper in Den Haag een gratis wijnproeverij voor consumenten.

Info en inschrijven: Wijnhandel H.J. van Riel, Cees van den Hondel & Gerda Leferink, tel.: 070-3240309
en e-mail:
hjvanriel@kpn-officedsl.nl.

19e PROEFSCHRIFT WIJNCONCOURS (zondag 7 oktober)

Op zondag 7 oktober a.s. van 12.00 tot 18.00 uur organiseert The Wine & Food Association voor de 19e keer het Proefschrift Wijnconcours Verkiezing Wijnen van het Jaar.

Locatie: St. Olofskapel (NH Barbizon Palace) in Amsterdam.

Voor dit concours zullen importeurs in Nederland en België hun mooiste en beste wijnen inzenden voor de verkiezing van de Wijnen van het Jaar. Wijnliefhebber en professionals zijn van harte welkom om de meer dan 100 finalewijnen te proeven en om getuige te zijn van de huldiging van de winnaars. De volledige uitslag en alle finale wijnen worden gepubliceerd in het wijnmagazine PROEFschrift Jaargids Wijn 2008.

Meer informatie over het programma en inschrijving kunt u vinden op http://www.thewinesite.nl/.

Organisatie: The Wine & Food Association, Carsten Klint, tel. 020-6251298
en e-mail:
info@thewinesite.nl.

TOT SLOT

De Stichting Nationale Wijnweek wenst alle wijnprofessionals en wijnliefhebbers in Nederland een inspirerende en plezierige Wijnweek toe.

EINDE BERICHT STICHTING NATIONALE WIJNWEEK

Bovenstaande informatie eventueel aangevuld met actuele informatie rondom de Nationale Wijnweek kunt ook nalezen op http://www.nationalewijnweek.nl/ en http://www.wijninfo.nl/.